Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Varför PVC-fritt?

Vi på Stickyfront vill inte ha PVC i vårt hem och därför har det varit viktigt för oss att hitta ett material som är pvcfritt. Vi tror inte att våra kunder heller vill ha ett hem med PVC! Vinyl och vinylplast innehåller tyvärr PVC och har bland annat därför inte varit ett tänkbart alternativ för oss. All dekorplast och dekorfolie som vi har hittat på marknaden i dagsläget är gjord av vinyl och innehåller PVC.

Nedan finns information om PVC (vinyl, vinylplast, vinylfolie) som vi har hämtat från naturskyddsföreningens webplats.

Polyvinylklorid (PVC; vinyl)

PVC, eller vinyl som plasten också kallas, tillverkas av vinylklorid som är cancerframkallande och uppfyller därmed våra kriterier för farlig kemikalie. 

Plasten har inneboende flamskyddande egenskaper p.g.a. det höga klorinnehållet, samt går att skräddarsy med tillsatsämnen får att få önskvärd materialstyrka, flexibilitet, transparens eller färg. Att PVC går att få med så många egenskaper, gör att det har ett brett användningsområde, t.ex. fönster/fönsterramar, kabelhöljen, golvmattor, vägguttag, tätningslister i kylskåpsdörrar, förpackningar och plastfilmer för livsmedel, blodpåsar, dialysslangar, leksaker, väskor och skor, detaljer i bilindustrin, med mera. PVC återfinns också i regnkläder, duschdraperier, avtorkningsbara dukar (”vaxdukar”), uppblåsbara madrasser, badpooler och badleksaker, som konstläder på möbler och överdrag på kuddar och madrasser. Produktionsvolymmässigt är PVC en av de fem viktigaste plasttyperna i Europa.

PVC innehåller ofta mjukgörare, av vilka flertalet ftalater är förbjudna att användas i tillverkningen av plasten inom EU, sedan början av år 2015 på grund av deras inneboende farliga egenskaper. Därför avråder vi från användandet av gammal PVC samt PVC importerad från utanför EU, då dessa varor inte följer samma lagstiftning som nytillverkade varor producerade inom EU. 


Stickyfront dekorfolie är gjord av polyester

Nedan finns en text från Naturskyddsföreningen:

Polyetentereftalat (PET; polyester)

PET görs av etenglykol och tereftalsyra. Ingen av monomererna uppfyller våra urvalskriterier för farliga kemikalier. 

PET används till dryckesflaskor, flaskor för vissa hushållskemikalier, till exempel flytande tvålar, samt i livsmedelsförpackningar där livsmedlet avses tillagas genom upphettning i förpackningen, till exempel i mikrovågsugn eller kokande vatten. 2008 gick merparten (79 %) av PET-produktionen till textilindustrin, för tillverkning av fleecekläder och andra fleeceprodukter, gardiner, duschdraperier m.m. PET är en av de fem produktionsvolymmässigt viktigaste plasttyperna i Europa.

PET är en ofarlig plast, så länge inga farliga tillsatsämnen är tillsatta, vilket är ovanligt. Dock har vissa studier visat att produkter tillverkade av PET släpper ifrån sig plastkemikaliervid kontakt med livsmedel, därför avråder vi från att använda PET i kombination med varma livsmedel.

Det är även värt att tänka på att polyesterfleece släpper ifrån sig över tusen mikroplastpartiklar vid varje tvätt. Därför bör man skaka och vädra fleecekläder och fleecefiltar istället för att tvätta dem, så ofta det är möjligt. 


 Wikinggruppen